Zempléni kerékpár túra

 

Zempléni-Tokaji borvidék (Szlovákiai) kerékpár túra

2024

(Tokaj, Degenfeld kastély, Európa mértani középpontja, Mailloth-kastély, Abaújszántón pincefalu, Vizsolyban első magyar biblia, Boldogkőváralja vár, Füzéri vár, Füzérradvány Károlyi kastély, Pálházán vízimalom, Borsa II.Rákóczi Ferenc szülőháza)

 

A program, a 

 

keretei között valósul meg.

 

2024.08.03 szombat -2024.08.04 vasárnap

 

0 -1 nap: 2024. 08.02 17:00-19:00 kerékpárok felapakolása Farkas Laciéknál. Másnap reggel indulás tervezetten 4:30-kor Kiskunhalas Művház parkolótól. (Soltvadkert M5, M3 útvonalon Tiszanagyfaluig)

Túra 1 nap: Indulás Tiszanagyfaluból reggel 9.30-kor Tokaj-Tarcal-Mád irányába. Út közben pihenő Tarcalon a Degenfeld - kastély előtt. Ugyanígy pihenő Mádon városnézéssel. Szombaton sajnos csak kívülről láthatjuk a zsinagógát, de többek között a Rákóczi kúria és a BorBringa központ látogatható.

 

 

 

Tállya: Európa mértani középpontja emlékmű, Mailloth-kastély, illetve ebéd.

Abaújszántón megnézzük a pincefalut, majd tovább tekerünk Vizsoly felé. A falu előtt megállunk egy pillanatra a zabsilónál is.

Vizsolyban megtekintjük a református templomot, ahol a Károli Gáspár által fordított első magyar nyelvű bibliát is meg tudjuk nézni.

Utána visszafordulunk Vizsolyból és Boldogkőváraljára tekerünk, ahol letesszük a kerékpárokat és gyalog felmegyünk a várba.

 

 

Vacsora és szállás Boldogkőváralján.

 

 

A túra első napján 58 kilométert kerékpározunk. Hegyre nem tekerünk fel, de közepesen nehéz és több száz méter hosszú emelkedőkre számítani kell.

Túra 2. nap: Másnap reggel a kerékpárokkal együtt buszra szállunk és irány Gönc, Hollóháza és a füzéri vár. A vár parkolójában mielőtt lepakolnánk a kerékpárokat, felmászunk a várba. Füzéren még érdemes megnéznünk a tájházat, majd átkerékpározunk Füzérradványba, ahol a fényűző Károlyi kastély megtekintése a program. A kastély ugyan a XIX. század második felében épült, azonban számos eredeti itáliai reneszánsz szobrot, kandallót és egyéb faragványokat építettek ide be. Ebéd Pálházán a Középkori vízimalom és sütőházban.

Füzérradvány után Széphalom a következő állomás. Itt élt Kazinczy Ferenc és egykori lakhelye ad otthont a Magyar nyelv múzeumának is.

Sátoraljaújhelyen pihenünk, kávézunk egyet és átlépjük a határt. A Tokaji borvidék számunkra ismeretlen része Szlovákiában van. Ottani első állomásunk Borsa, ahol megtekintjük II. Rákóczi Ferenc szülőházát, vagyis a várat.

Utána betekerünk a szőlőhegyek közé a Szőlőske/Vinicky, Bodrogszerdahely/Streda nad Bodrogom és Nagykövesd/Vel'ky Kamenec (ahol ha még lesz energiánk, megnézzük a várromot is) útvonalon. Ezeken a településeken lesz lehetőség pihenőkre illetve borvásárlásra is - amennyiben találunk vasárnap nyitvatartó pincészetet. Estére Pácinnál érünk vissza Magyarországra.

Ez a napunk kerékpáron kb. 48 km lesz. Magasról indulunk (kb.460 m), de néhány emelkedőtől eltekintve szinte végig ereszkedni fogunk egészen 95 m magasságig.

 

 

Nem elsősorban a kerékpáron töltött idő, hanem mindkét napon a gazdag programkínálat teszi fárasztóvá és hosszúvá a kirándulást.

 

 

„A Kirándulás – Zemléni –Tokaji borvidék mentén a Kerékpárral 7 határon át programsorozat részeként, a Halasi Bringabarát Klub szervezésében, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet közreműködésével valósult meg.

 

 

 

 

 

 

Halasi Bringabarát Klub

Halasi Bringabarát Klub
6400 Kiskunhalas
Sétáló utca 8
Számlaszám :
51700306-15448479

Adószám: 18648991-1-03
halasikerekesek@gmail.com