Mura mentén négyországban kerékpártúra

Egyedülálló, egy napon belül négy országot érintő túrán veszünk részt szeptember első hétvégéjén.

2023.09.02 szombat 3:00 - 2023.09.03. vasárnap 23:00

Az első napon hosszú hajnali autózás után az ausztriai Bad Radkersburg nevű építészeti ékszerdobozban szállunk biciklire (tervezett táv: 67 km). Kávézunk a festői főtér egyik teraszán, majd megnézzük a barokk városka néhány nevezetességét. A várost alig lakják többen, mint háromezer fő, úgyhogy nem kell sokáig bolyongnunk.

Aztán átkelünk a Murán, ami ott határfolyó és a közeli Radencibe tekerünk. A településen gyógyvizet találtak a monarchia idején. Higítva ez nem más, mint a sokak számára ismerős Radenska ásványvíz. Megnézzük a forrást, pihenünk a szép, egykori szanatóriumi parkban a régi elegáns épületek között.

A Mura mentén tovább átjutunk Horvátországba. Megnézünk egy működő vízimalmot és az eredeti muraközi ménesből azt, ami maradt (sajnos nem sok, a magyar törzsállomány a közeli Őrségben van).

Átkelünk a Murán, így ismét Szlovéniába jutunk és Lendván keresztül (ott idő és igény esetén kis pihenő) Magyarországra, Rédicsre érünk. Aki bírja, az tovább tekerhet a szállásra. A többiek felpakolhatnak és busszal/autóval mehetnek szintén oda, ahol vacsora és szállás vár.

Másnap ketté válik a csapat. A többség busszal/autóval az Őrségi Nemzeti Parkban meglátogatja a pityerszeri skanzent és a bölényrezervátumot. Aki nagyon elszánt és tényleg bírja, az pedig kerékpáron küzd meg a helyenként 20%  feletti emelkedőkkel és vesz részt egy rövid, ámde nagyon kimerítő, felejthetetlen túrán (tervezett táv 35 km). A csapat a Szentgotthárdhoz közeli Hársas-tónál újra egyesül, hogy aztán elindulhassunk az élménygazdag hétvége után haza. Hazaérkezés a késő esti órákban.

A túrára jelentkezni Daday Attilánál lehet (telefonszám: nulla hat harminc háromszázhuszonhat hatvanyolc nyolcvanhat). Jelentkezési határidő 2023.08.12.

A személyek és a kerékpárok szállítása 18 főig kisbuszokkal és speciálisan kerékpárszállításra átalakított utánfutókkal történik.  A 18 főn túli résztvevőknek a személy és kerékpár szállítását egymás között kell megoldani/egyeztetni. A szálláson található szabad férőhelyig tudunk létszámban jelentkezést elfogadni.

Hasznos technikai információk:

 Kisbusz 1:

 1. Farkas László 
 2. Farkas László Gáborné
 3. Krausz Zoltán
 4. Kókai Zoltán
 5. Rapavi Róbert
 6. Hegedűs Szilvia
 7. Béres András
 8. Lajter István
 9. Lajter Istvánné Zsuzsa

Kisbusz 2:

 1. Daday Zsolt
 2. Kucsora István
 3. Domonyi Erzsébet
 4. Koch Edit
 5. Kullai László
 6. Szabó Éva
 7. Mocsai Katalin
 8. Csóvics Tünde
 9. Daday Attila

A túrán kerékpáros sisak használata erősen ajánlott, valamint láthatósági mellényben és/vagy feltűnő (zöldessárga színű pl egyesületi köszi feliratú,stb) sportruházatban, mezben/felsőben javasolt részt venni. A túra részvételi feltétele az általánosan jó egészségi állapot. Nem ajánlott olyan ismert betegség vagy sérülés tudatában jelentkezni, ami gátolná vagy megakadályozná a kerékpártúrán való részvételt. A túrán mindenki saját felelősséggel vesz részt, ügyeljünk egymás testi épségére. Készítsük fel kerékpárunkat az útra, rögzítsük a csörgő - zörgő alkatrészeket és cseppentsünk pár csepp olajat a láncra. Ellenőrizzük felszerelésünket, győződjünk meg róla,hogy nem hiányzik-e a kerékpárunk méretéhez illő tartalék tömlő ?

Az úton a kresz szabályai érvényesek!

Túra során kép és videófelvétel készülhet!

A kerékpárokat előző nap este rakjuk fel szállítókra Farkas Laciéknál (Kiskunhalas Zsigray Julianna u 8): 2023.09.01 17:00-18:00

Indulás 2023.09.02. 3:00 Lidl Parkolótól . (gyülekező itt 2:45-től 2:55-ig) azoknak akikkel nem volt más megállapodás.

A kerékpárokat speciális kerékpárszállító utánfutón szállítjuk. Ne legyen esetlegesen elöl felerősített drótkosár. Mérőórák stb. levétele a szállítás előtt ajánlott.  (A kormánycsavarok fellazíthatóak legyenek: szállításkor jobbra elfordításra kerül a kormány )

Mivel teli lesznek a kisbuszok, az utánfutók a kerékpárokkal szintén, így csak akkora csomaggal érdemes készülni, hogy Te is beférj a kisbuszba. A túra indulásának helyszínéig a kisbuszokkal az utazás és a buszok között a kapcsolattartás folyamatos, azonban lesz néhány technikai szünet útközben.

A kerékpározás eredetileg tervezett útvonalát az első napon (szombaton) megfordítottuk, hogy kényelmesebb időgazdálkodással kellemesebben, lazábban tekerhessünk. Tehát Rédicsről indulunk és a túra Bad Radkersburgban végződik. Így még 7 km-t sem kell megtennünk az első pihenőig Lendván, ahol tudunk kávézni is. Ez azt jelenti, hogy a rédicsi indulásnál a kerékpárok lepakolásán kívül nem bajlódnánk reggelivel - ha éhes vagy, bőven lesz lehetőség útközben enni.

Az ebéd huszonpár km-re lesz Horvátországban. A helyet kinéztük előre, de még az árvíz előtt. Biztosan hallottál arról, hogy néhány héttel ezelőtt a Murán nagy villámárvíz volt. Egy helyen a gát is átszakadt. Mi meg most pont ezen a tájon kerekezünk. Legyen nálad annyi élelem, hogy ha a helyreállítási munkálatok még nem fejeződtek volna be és emiatt zárt ajtók várnának, akkor se maradj éhes.

De! Úgy terveztük (kb 9-13 kilométerenként) a pihenőket, hogy sok helyen (sajnos nem mindenütt!) fogsz találni nyitva lévő êlelmiszer boltot. A fizetőeszköz már csak nálunk nem Euró, de ha nincs nálad készpénz, a hazai, forint alapú bankkártyáddal is fizethetsz gond nélkül.Tehát nem kell cipelned végig pl.öt- hat liter vizet, mert egy Sparban, Lidlben, Mercatorban, Kirtomarketben  vagy Aldiban (ami arrafelé Hofer néven fut) találsz bármit, amit itthon is megszoktál. Ráadásul jó eséllyel olcsóbban, mint itthon.

Amikor véget ér a szombati túra, Bad Radkersburgban felpakoljuk a kerékpárokat. Közben elmehetsz a fenti üzletek bármelyikébe, mind látótávolságon belül lesznek. Gondolj arra, hogy másnap csak reggelit kapunk, utána az Őrségben kizárólag apró falvakat érintünk, ezért nem tudsz olyan szabadon beszerezni élelmiszert, mint szombaton. A szállásunkon ugyan bőséges meleg vacsora vár ránk, de a személyzet időben hazamenne. Ezért időben el kell indulnunk Bad Radkersburgból. Tehát élelmiszervásárlásra időnk lesz, de hosszabb nézelődésre sajnos nem.

Vasárnap a Hársas-tónál pakolunk fel a visszaútra. Lesz kis időnk ott akár egy kis strandolásra is. Ha ennek nagy barátja vagy és a hosszú buszozás előtt úsznál egy jót festői környezetben, csomagolj fürdőruhát az útra!

A túra ideje alatt online követhetsz minket a térképen:

vagy kattints böngészőből közvetlenül erre a linkre: https://gpspositions.net/map

 Felhasználónév:flexcomdemo@nyomkovetes.net

 Jelszó: hbk123.

 

Jó utat és hátszelet!

 

Az esemény nem jöhetne létre támogatók és segítők nélkül ! 

Támogatóink:

Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzata

Egészséges Bács-Kiskunért program

Miniszterelnökség

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Nemzeti Együttműködési Alap

Halasi Városmenedzser kft,

Kiskunhalas Város Önkormányzata

Halasi Bringabarát Klub,

Bácssport

FlexComm kommunikációs Kft.

A túrasorozat kiemelt támogatói:

KTI Magyar közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet

Kerékpárral 7Határon át program

Építési és Közlekedési Minisztérium

és azok akik 1% ajánlanak fel a Halasi Bringabarát egyesületnek, valamit akik támogatnak és segítenek

bennünket a túrák szervezésében és lebonyolításában.

 

Ez a kerékpártúra a ,, KERÉKPÁRRAL 7 HATÁRON ÁT " program része.

.

 

 

Halasi Bringabarát Klub

Halasi Bringabarát Klub
6400 Kiskunhalas
Sétáló utca 8
Számlaszám :
51700306-15448479

Adószám: 18648991-1-03
halasikerekesek@gmail.com